hits

Det er ikke Tøft å være Død!

  • 29.03.2017 kl. 15:08

Har lyst til å dele en historie med dere som jeg tror er alle foreldres siste ønske og mareritt. Håper dere leser hele innlegget, da dette kan skje hvem som helst og hvor som helst. Gjør også oppmerksom på at innlegget er skrevet med samtykke av mitt barn.

Jeg vil rette fokuset mot ungdom og relasjonene de har til hverandre, vennskap og omsorg, hvordan de tar vare på hverandre selv i situasjoner som er vanskelige. Det legges stor vekt på ungdomsmiljøet i denne kommunen jeg tilhører, og kommunen sammen med skolene er opptatt av godt miljø, gode relasjoner og et sosialt samhold i skoletiden, men det er utrolig viktig at dette også overføres til fritid og andre sosiale arenaer. 

Min historie går en tid tilbake, men er fortsatt aktuell. Vi nærmer oss en årstid hvor ungdommen er mer ute, treffes oftere på fritiden, russen er i full gang med sin feiring, og med varmere vær kler de seg lettere og koser seg med øl og annet alkohol holding drikker. Dette er gammelt nytt, men det kan virke som at de som ruser seg og drikker, blir yngre og det er lett å få tak på rusmidler. 

I oktober 2003 skjedde det noe som burde sette skrekken i noen og en hver.

Jeg holdt på å miste et barn som følge av alkohol, men også fordi redselen blant vennene gjorde at hun ikke fikk hjelp, de tok ikke vare på hverandre UANSETT hva! 

Jeg var invitert i et bryllup, hun skulle overnatte hos ei veninne nede i gata, avtalt og bekreftet av venninnens foreldre. Mitt barn va 15 og venninnen 14 år, de hadde avtalt å treffes ved "fotball banen", her møtte det også opp flere i samme aldersgruppe, men også eldre gutter rundt 18-20 år. En av de jevngamle hadde fått med seg hjemmebrent hjemme ifra, og venninnen hadde fått en til å kjøpe rusbrus til seg. Kort fortalt resulterte dette i rask rus, guttene blandet drinker og jentene drakk. 

Hva som egentlig skjedde i tidsrommet fra mitt barn svimet av og fikk blockout til hun ble kjørt på sykehuset er det forskjellige historier rundt, så min skildring er satt sammen av flere forklaringer.

Det var ca 300 meter fra der hun sist husket å være til der hun ble funnet. Hennes "venner" hadde dratt henne i bena etter seg nedover gaten, inn i huset hvor det var fest, opp i annen etg, fortsatt etter beina!!! Hun hadde på seg alt for lite klær, skjørtet lå som et belte rundt livet hennes og strømpebuksen revet opp, hun var fortsatt bevistløs! Hun hadde ikke kontroll over sin egen kropp og enda mindre hva som skjedde med henne. Siden hun da hadde tisset på seg, så ville ikke "venninnen" som hadde festen ha henne i huset og hun ble transportert ned trappen på samme måte som hun kom opp, etter beina. Hun ble lagt på hellene i gårdsplassen, da var hun liksom ute av verden for øyeblikket. 

Det tok 2 1/2 time fra hun mistet bevistheten ved fotballbanen til en nabo fant henne livløs liggende i gårdsplassen på hellene i hans nabohus. Det var fortsatt full fest, og et 20-30 talls ungdom i alle aldre ravet rundt mer eller mindre beruset, ingen enset henne som lå på bakken og det var ned mot 0 grader ute.

Han så straks at hun ikke var bevist og veldig nedkjølt, fikk ringt ambulanse. 

Jeg ble ringt etter fra sykehuset, hvor de kunne fortelle meg at hun lå der, mishandlet, sparket og tråkket på i ansiktet og andre deler av kroppen, en promille på rundt 3 prosent og en kroppstemperatur ned mot 28 grader, og at hun fortsatt ikke ved bevist, men de gjorde det de kunne. Hun overlevde, men det var ikke takket være "vennene" som skylte på "ikke dekning " "tom for penger på kortet" osv....

Og snakk om tilfeldigheter! Ungdommene hadde fyrt opp raketter og en rakett traff naboens vindu, derfor kom han løpende! INGEN forstod eller ville forstå at hun faktisk var i ferd med å dø, INGEN tok på seg venne rollen, og venninnen hun skulle overnatte hos, hadde ringt foreldrene sine og fortalt at jeg var kommet tidligere hjem, så det ble ingen overnatting! 

Dette ble en lang periode med anmeldese for å ha etterlatt en person som ikke kunne ta vare på seg selv, et forsøk på å prate med foreldrene til de vennene som hadde vært tilstede, men ingen ville være med på å ta ansvar, for hun hadde selv drukket! Dette var ungdom på hennes egen alder, hennes klasse kamerater..... 

Det er lov å si nei tenker jeg, men det er nok ikke like lett som tenkt. 

Saken ble henlagt pga manglende bevis!! 

Men det endte utrolig nok godt, jeg mistet ikke barnet mitt! Hun er voksen, god utdannelse og iferd med å etablere seg. Men mitt yngste barn er nå 15 år, så for meg er dette fortsatt viktig å få formidlet. 

HAMILTON - June 6, 1996 Illustration for teen drinking. Under age and under the influence: why do some teens drinks and how can parents deal with it? Story by Mary Pat Elliott Photo by Scott Gardner
 

Det er så utrolig viktig at ungdommene tar vare på hverandre, bryr seg om og ikke minst tørr å Ringe 113 UANSETT!!! 

Under et lite utdrag av UNG.NO sin side som heter Ta vare på vennene dine som har drukket for mye! Link her.

Hva kan du gjøre hvis vennen din har drukket seg sanseløs?

  • Sørg for åpne luftveier og legg personen i stabilt sideleie.
  • Kontakt lege hvis det ikke er mulig å vekke vedkommende.
  • Ring 113 straks hvis det er mistanke om uklar forgiftning, hodeskade, annen alvorlig skade eller sykdom.
  • Ring foreldrene dersom det er snakk om en mindreårig.
  • Beskytt mot varmetap.

Takk for at du tok deg tid til å lese min historie. Del den gjerne.

 

 

4 Kommentarer

Ensjel

29.03.2017 kl. 15:22
Glad det gikk bra for deg, man lærer alltid noe nytt fra erfaringer. Takk for at du delte.

Bente

29.03.2017 kl. 15:24
Ensjel: Takk, ja vi lærer... heldigvis.

casss

29.03.2017 kl. 19:42
Haff, kjenner jeg blir rasende og så lei meg når jeg leser hvordan de såkalte vennene hennes har behandlet henne, så utrolig godt at det endte bra med datteren din!

Bente

29.03.2017 kl. 20:10
casss: Er mest lei meg for at de unge ikke tør å ta kontakt når slike ting skjer.

Skriv en ny kommentar

Bente

Jeg heter Bente:-) Bor på landet i Andebu som er en del av Sandefjord kommune i Vestfold fylke. Tiden min bruker jeg på strikking, hjem og hundene mine Er samfunnsengasjert og elsker kreativt mangfold. Skriver om alt!

homeofbente Blogglisten

Søk i bloggen

Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no